Wie herkent deze zin niet?

Het is de openingszin van ‘tante Es’ als zij haar gasten wilt interviewen. Maar het is eigenlijk ook een soort levensvraag. Ieder kind wil weten wie zijn ouders zijn toch?
Als tiener zet je je wellicht af tegen je ouders maar hoe ouder je wordt hoe meer je op ze lijkt nietwaar?
Hoe vaak je ook riep als kind.. “ZO ga ik het niet doen hoor!!” Je betrapt jezelf er nu vaak op dat je het niet veel anders doet of niet 😉 Deze quote is mij dan ook op het lijf geschreven 😉

Sometimes I open my mouth

Nu mijn moeder er helaas niet meer is, lach ik niet alleen om deze quote maar vind ik het ook  een hele fijne reminder. Ik lijk graag op haar dus als ik mijn mond open doe en ik hoor ineens mijn moeder dan denk ik .. wauw.. ik lijk op mijn moeder! Fijn 😀

Het gekke is, al ken je jouw ouders, je hele leven.. zodra je een ouder verliest wil je diegene nóg beter leren kennen. Vaak zie je terugkijkend alsnog dingen die je wellicht als vanzelfsprekend beschouwde en waardeer je je ouder ineens nóg meer.

In mijn werk als fotografe heb ik vaak te maken met moeders.

Het zijn namelijk heel vaak de moeders die ‘regelen’ dat alles vastgelegd wordt voor later. De schriftjes met uitspraken, de dagboeken, de ordners met schoolwerkjes en schoolfoto’s. Het zijn de moeders die familiefoto’s laten maken, die bepalen vaak welke fotograaf er gebeld wordt, welke outfit iedereen aan trekt en na de fotosessie bepaalt mama vaak ook welke foto’s er gekozen worden.

‘Oh nee ik hoef zelf niet op de foto hoor!’

80 % van de moeders die mij bellen zeggen: “Ik wil graag foto’s van de kinderen…Uh..Oh nee! Ik hoef er zelf niet op hoor.. nee nee doe de kinderen maar!” Ik zal eerlijk bekennen dat ik eerder ook zo reageerde en mijn moeder was net zo. Zij fotografeerde en filmde als hobby en heeft ons heel veel terrabyte aan beeldmateriaal nagelaten. Heel veel prachtige filmpjes en foto’s van mijn dochter waar ze haar tijd mee doorbracht.

‘Geen snapshot of een telefoonselfie’

Alleen.. dat is precies het punt.  Zíj maakte de foto’s en de filmpjes. Ik hoor steeds haar stem, haar lach en haar commentaar.. maar ik zie haar weinig op de beelden terug. Er waren spaarzame momenten dat ik zelf de tijd nam om foto’s te maken. Na haar overlijden zocht ik naar een mooie recente foto waar ze op stond samen met mij en mijn zusje en mijn dochter, een foto waar we bewust voor gingen zitten en echt tijd voor hadden genomen in plaats van een snapshot of een telefoonselfie..

Maar weet je.. ik kon die niet vinden. De meest recente foto, waar we echt tijd voor maakten en voor gingen zitten was van een jaar eerder. We logeerden als gezin bij mijn zusje in Amsterdam en gingen mijn moeders 56e verjaardag vieren met haar hele gezin in Artis.

Familie |www.marleensahetapy.nl

Wauw wat ben ik nog steeds blij met deze foto’s want het vangt precies dat wat zijn en waren. Moeder en dochters en dikke vriendinnen. Een hecht gezin met heel veel liefde en warmte. Wat konden we lachen om elkaar en met elkaar. Ook al is mijn moeder niet meer onder ons.. wij zíjn gelukkig nog steeds datzelfde gezin dat zij mede gevormd heeft.  ‘Daarboven’ is ze vast MEGA trots op ons als ze naar ons kijkt.

Wat ik hiermee wil zeggen is..

Ga op de foto voor je kinderen, besta in hun fotoalbums!

Lieve moeders.. het is heel lief dat jullie foto’s van de kinderen laten maken en het is ook HEEL belangrijk. Maar alle kinderen, ook jouw kinderen, willen graag dat hun moeder ook op de foto staat. Echt waar!
Dus wat ga je dit komende jaar doen? Niet alleen foto’s van de kinderen maken maar ga ZELF ook op de foto. Alleen én met de kinderen want ook al zeg je .. ‘ooh ik hoef niet hoor ik vind mezelf niet fotogeniek, ik heb raar haar, ik heb dit.. ik heb dat..’

In de ogen van je kinderen.. ben je perfect zoals je bent en dat is alles wat ze zien op de foto.. hun moeder.

Overtuigd? Mail mij dan want ik maak dit jaar heel graag tijd vrij om mooie foto’s van jou en jouw gezin te maken. Bovendien heb ik een prachtig aanbod, een speciale moederdagactie. Voor alle mama’s én alle kinderen een geweldig kado!

Maar mijn belangrijkste punt is… zorg dat je bestaat in de fotoalbums van je kinderen. Of ik nu de foto maak, of wie dan ook, misschien zelfs gewoon een passant.. geef de camera aan een ander en zorg dat je naast je kinderen op de foto staat en niet altijd degene bent die de foto maakt.

 

HappyMother's Day |Marleen Sahetapy Fotografie
Ik vind het heel erg fijn om reacties te ontvangen op mijn blogs.  Reageer daarom hieronder. Ken je iemand die dit moederdagkado verdient? Deel mijn blog en deze actie dan via facebook of andere social media kanalen. Alvast bedankt!

Lieve groet,

handtekeningmarleen